logo - kopie

Nieuwsberichten

Nabeschouwing zondag 19-09-2021

Door: Albert Dilling

Weer heerlijk koersen kijken in Alkmaar!

Bijna vier maanden was het stil in de Alkmaar ZEturf Arena. De laatste meeting dateerde van 25 mei en dus was het hoog tijd om uit de “zomerslaap” te ontwaken. Onder een heerlijk najaarszonnetje mocht er deze zondag ook weer gekoerst worden met de aanwezigheid van publiek en onder het oog van een prima publieke belangstelling werden er acht mooie koersen, waaronder het Newport Breeding Stayerskampioenschap van Nederland, afgewerkt. Daarnaast waren er ook nog twee ponykoersen voor de “sterren van morgen”. Al met al een prachtige start van het Alkmaarse winterseizoen!

De meeting begon met de Trotting Classics Tour – prijs, een koers voor paarden met een winsom tot 500 euro. In het veld met acht paarden vertrok Smulderke als favoriet. De hengst van Leendert Gerrits werd door Jaap van Rijn gereden en deze rit leverde direct de eerste, van in totaal drie, overwinningen op voor van Rijn. In 1.20,6 wist hij in de slotmeters af te rekenen met de verrassend sterke Lars Charisma. Lovelylunalevi en I Dream With You finishten respectievelijk als derde en vierde.

In het tweede onderdeel, de Tim’s Paleis – prijs, boekte Fip Junior zijn derde zege op rij. Nadat de negenjarige hengst al twee keer won was hij nu ook op de baan van Alkmaar de sterkste. In handen van Mats Wester bracht de Pim Wielinga-zoon een kilometertijd van 1.21,2 op de klokken. Piet de Wit (Rob van Toor), Kaboom (Tom Kooyman) en Jannie van Tim eisten de plaatsgelden voor zich op.

De Hans & Trudy Goudsblom – prijs werd een prooi voor Johnny B Goode. De hengst uit het bezit van John van Nierop was door zijn trainster Susan Wiedijk perfect voorbereid en dat resulteerde in een schitterende zege. Johnny B Goode wist, in handen van opnieuw Jaap van Rijn, op de meet voldoende voorsprong te houden op Kas Trottatore die hier eind Mei al wist te winnen. Tom Kooyman pakte zijn derde opeenvolgende derde plaats met Feria de Rheve uit de training van Bryan Vader. Ruud Pools en Karin finishten als vierde.

Johnny B Goode en Susan Wiedijk

De vierde koers droeg de naam “Piet Vlaar bedankt – prijs” en leverde met Gently Boko een verwachte winnares op. De merrie van Virgil Boko werd door Sytske de Vries naar de kop van het veld gereden en liep steeds een beetje verder weg. In de laatste ronde had Gently nog ruim voldoende over om in een kilometertijd van 1.18,6 naar een sterke zege te lopen. Gently Boko werd gevold door Kiss Me Quick (2e), John Europoort (3e) en Kees Zijp (4e).

Piet Vlaar, Rob de Vlieger en Robin Goudsblom

Na afloop van deze koers ontving Rob de Vlieger, uit handen van de naamgever van deze koers, Piet Vlaar, een rijkelijk gevulde enveloppe met inhoud. De trainer werd door Vlaar geroemd om zijn support voor de Drafbaan in Alkmaar. De Vlieger is steevast met zijn cavalerie aanwezig op het ovaaltje en zorgt daarmee voor continuïteit in de Alkmaarse drafsport.

Het Nico Hofman Memorial stond voor de tweede keer op het programma in de ZEturf Arena. Nadat in 2020 Durk M Boko deze koers won was de zege van Joep Swagerman in deze editie er een met een gouden randje. De vijfjarige ruin had in zijn 35 starts nog nooit het zoet der overwinning morgen proeven maar in deze koers was Joep Swagerman heer en meester. In handen van Mats Wester, die hiermee zijn tweede zege van deze middag behaalde, wist Joep Swagerman zijn concurrenten nu duidelijk de baas te blijven. Het paard uit de training van Frans van der Blonk finishte in een kilometertijd van 1.18,5 en daarmee was hij de snelste winnaar van de meeting. De huldiging leverde prachtige taferelen op waarbij eigenaresse Annie Swagerman zelfs een traantje weg moest pinken vanwege de eerste zege van het paard waarmee ze zo’n dierbare band heeft. Daisy Paling stuurde Gaya Vip naar het tweede geld voor Kees Bianco en Jacajoro JC.

De monté draverij kende helaas twee schrappers waardoor er slechts vier paarden aan de start kwamen. Normaal gesproken is dat geen ingrediënt voor spannende races maar dat lag dit keer anders. Na de start nam Luca van Toor met haar Ivor VH de leiding. Achter haar naderden Cashflow (Sytske de Vries) en Faday Scott (Nikita Menger) met rasse schreden. Nadat Ivor VH was achterhaald leek een zege voor Cashflow het meest voor de hand liggend. In een zinderende finish waren het echter Faday Scott en Nikita Menger die die bloemen voor zich opeisten. Ivor VH finishte als derde voor Easton AV (Angeline Batist). Prachtige sport in een koers met slechts vier paarden!

De hoofdkoers van de meeting was het Newport Breeding Stayerskampioenschap van Nederland. De klassieker trok een sterk veld naar De ZEturf Arena waarbij de topfavorieten allen vanuit het derde band moesten start. Na de start was het al snel Echo Oldeson die de leiding nam en de koers kabbelde voort zonder al te veel wijzigingen. In de laatste ronde trokken de kanonnen uit het derde band (Durk M Boko, Felicio de Joamax en Dorthez Prestance) ten strijde en leek het spel op de wagen. Jaap van Rijn had met Echo Oldeson echter nog een verrassing voor zijn concurrenten in petto. Echo Oldeson gaf nog een keer gas bij en dit bleek teveel van het goede voor zijn tegenstanders. Echo Oldeson won met overmacht voor Gabor Rais, Durk M Boko en Felicio de Joamax. Een mooie “generale” voor de 4,5 kilometer die ober een kleine drie weken op de rol staat.

Echo Oldeson

De slotkoers leverde een mooie zege op voor Kiss and Ride en Bas Crebas. De merrie van Muscle Mass en Zioletta D finishte onbedreigd in een mooie 1.18,7 en gaf daarmee het nakijken aan Ivar Charisma (2e), Juliette (3e) en Kamehameha Boko (4e).

De ponykoersen van deze middag werden gewonnen door Zack van Aart met zijn Odessa en Kevin van der Linden en Dayton.

De volgende meeting in de Alkmaar ZEturf Arena is op zondag 10 oktober en heeft met de 4,5 kilometer van Alkmaar alles in zich om tot “de meeting van het jaar” uit groeien!

Tot zondag 10 oktober!