logo - kopie

Plan je Bezoek

Alle in's en out's van de Alkmaar ZEturf Arena.

Ben je nieuwsgierig naar het reilen en zeilen op de Alkmaar ZEturf Arena tijdens een koersdag? Wil je weten hoe trainers, pikeurs en de paarden en hun groom’s zich voorbereiden op hun koers?

Op deze pagina vind je binnenkort een aantal filmpjes met alle ins en outs van een meeting in de Alkmaar ZEturf Arena! We hebben we alvast een aantal vragen en antwoorden geformuleerd over de draverijen in het algemeen en de ZEturf Arena in het bijzonder!

Welkom in de wondere wereld van de drafsport in de Alkmaar ZEturf Arena!

U bent nog niet bekend met de drafsport en/of met het bezoeken van een drafbaan? Graag leggen wij u uit wat er nu allemaal gebeurt op een koersdag in de ZEturf Arena. Dit doen wij via een aantal vragen en antwoorden:

Wat is nu precies een drafbaan?

Een drafbaan is een renbaan van ongeveer 700 meter waar paarden een zogenaamde draverij (een paardenkoers) lopen tegen elkaar. Het doel is om als eerste paard aan de finish te komen.

Hoe werkt dat nu: een paard met een jockey en een karretje?

De drafsport is anders dan de rensport:

Bij DRAVERIJEN zit een PIKEUR op een SULKY achter zijn DRAVER. Het paard loopt in draf (linker voorbeen en rechterachterbeen raken op hetzelfde moment de grond, dit geldt ook voor rechtervoorbeen en linkerachterbeen)

Bij RENNEN zit een JOCKEY bovenop zijn RENPAARD, het paard loopt in galop. (benen raken nooit op hetzelfde moment de grond)

Kunt u mij iets meer uitleggen hoe een draverij nu eigenlijk functioneert?

Gemiddeld lopen de paarden 3 rondjes (2.000 meter). Een draverij heeft gemiddeld 9 a 10 paarden per koers.

Paarden starten achter een startauto met vleugels. Ze starten op een vooraf bepaald startnummer achter de startauto. Na de start rijdt de startauto snel weg en de vleugels ‘klappen in’ waarna de koers van start gaat.

Een ren comité van 3 personen volgt de koers en gelden als jury. Tijdens de koers kunnen zij paarden uitschakelen (in geval van galoppades) en achteraf kan het comité ook beslissingen in de uitslag nemen op basis van een strikt reglement.

Wat is nou het bijzondere aan een draverij?

Een draverij is uniek. Er zitten meerdere fascinerende componenten aan een draverij. Zo dient een paard  gedurende een koers in de juiste draf  te lopen, en het samenspel met de pikeur is heel belangrijk ! Samen moeten zij voor een twee-eenheid te zorgen.

Het competitie element maakt het extra spannend. Omdat de paarden in een ovaal lopen en niet op een lange rechte lijn, is koerstactiek van elementair belang. Begin ik rustig of wil ik aan kop, wil ik aan de binnenkant (zuinig) of juist aan de buitenkant lopen (extra meters) zodat ik niet ingesloten raak?

Overigens is de drafsport uniek om dat zowel vrouwelijke paarden tegen mannelijke paarden lopen, professionals pikeurs tegen eigenaarrijders, vrouwelijke en mannelijke pikeurs tegen elkaar koersen.

In Alkmaar koerst de Wereldkampioen Rick Ebbinge tegen de lokale Hoefsmid Kees Zijp, zonder dat het zeker is dat de wereldkampioen alsmaar wint.

Kan ik ook op de draverijen wedden?

Ja een ander bijzonder leuk element aan draverijen! Voor een paar minuten ‘koop’ jij eigenlijk je eigen paard en volg je het paard en pikeur alsof het een stukje van jezelf is. Met een beetje geluk ga je met een vol gevulde portemonaie naar huis. Wij noemen het overigens ‘wedden’ en geen ‘gokken’.

Gokken is: valt het balletje op zwart of op rood. Maar bij wedden kun je zelf je kansen een beetje bepalen. Je probeert van tevoren te analyseren hoe de draverij zou kunnen verlopen. Of je hebt een vorige keer een paard gevolgd die toen een ongelukkig koersverloop had en nu een goede kans zou hebben om te winnen. Of je speelt een paard dat een gunstig startnummer achter de auto heeft waardoor zijn of haar kansen stijgen!

Het wedden kan op de baan of online. De wedaanbieder heeft ZEturf.

Bij de infobalie in de ZEturf Arena krijgt u alle uitleg hoe u kunt wedden. Hier krijgt u een gratis programma met alle draverijen en alle paarden. Het is echt niet moeilijk, u kiest een paard waarvan u denkt dat hij of zij kan winnen, en wed hier een paar euro’s op. En gelooft u ons maar, iemand die al 50 jaar op de baan komt en alle paarden kent heeft echt niet altijd  voordeel ten opzichte van u. Het zogenaamde ‘beginnersgeluk’ komt heel vaak voor.

Onder het kopje ‘Plaats een wedje’ elders op onze website  vindt u alle informatie over het wedden op paarden!

Is er een plek waar ik informatie kan vinden op de baan?

Ja, onder de tribune is er een info balie waar enthousiaste vrijwilligers u in alle rust uitleg geven. Hier kunt u ook een gratis programma ontvangen met alle info over de draverijen.

Hoe lang is deze baan er eigenlijk al in Alkmaar?

De baan kent een meer dan 100 jarige traditie. De kans is groot dat uw groot- of overgroot ouders vroeger de draverijen bezochten. Drafsport hoort echt bij Alkmaar!

Is Alkmaar de enige drafbaan in Nederland?

In Nederland zijn meerdere professionele banen. Naast Alkmaar ook in Wolvega, Wassenaar (Duindigt), Groningen en er worden in de zomer ook koersen gehouden in Emmeloord, Joure, Eenrum en Hilversum. Gezamenlijk vormen zij de ‘lange baan’.

Naast de ‘lange baan’ kent de drafsport ook de ‘korte baan’ . Op een dertigtal plekken in het land wordt hier 1 keer per jaar een korte baan gehouden. Dravers koersen hier in een 1 tegen 1 duel op een pad van 300 meter.

Moet ik reserveren voor een bezoek aan de draverijen en wat is het entreegeld?

Nee hoor. U koopt gewoon een entreekaartje aan de kassa van de ZEturf Arena. Entree is 7 euro (tot 16 jaar gratis). U kunt zowel contant betalen als pinnen. Voor dit bedrag kunt een gehele middag genieten van de draverijen en het hele ‘circus’ wat hier om heen hangt.

Waarom heet de drafbaan de ZEturf Arena?

ZEturf is onze hoofsponsor. Vergelijk het met AFAS voetbal stadion in Alkmaar, dit is ook vernoemd naar een hoofdsponsor 

Kan ik de draverijen ook thuis via een live verbinding bekijken?

Ja u kunt de draverijen en alle voorbeschouwingen, tips, huldigingen etcetera volgen via een live stream.Er zijn 2 mogelijkheden: via de website van ZEturf (u dient hiervoor een account aan te maken) of via de FB site van ‘koers info’. Beide live streams zijn kosteloos te bekijken.

Zijn er nog andere social media kanalen waar ik de sport kan volgen?

De drafsport kunt u via verschillende social media kanalen volgen. Via de website, FB en INSTA sites van de verschillende banen, via TROTR.nl (onafhankelijk drafsport media platform).

Het magazine ‘Draf en Rensport’ kunt u via de website drafenrensport.nl bestellen (hier staan ook alle koersprogramma’s gratis op), of op de baan kopen. Dit wekelijks magazine geeft alle voorbeschouwingen, tips , programma’s en achtergrond reportages over de sport.

Ook kunt u sites als Drafsport.nl,  Nakoersen.nl volgen, en Facebook sites als Drafsport liefhebbers en.