logo - kopie

Nieuwsberichten

Prachtige drafsport tijdens Boko Stables-dag

Wat een mooie koersdag voor de liefhebbers van de drafsport in Alkmaar en omgeving beloofde te worden werd door de opnieuw ingevoerde Corona-maatregelen een meeting zonder publiek. Jammer maar ook zonder publiek leverde de Boko Stables-dag prachtige drafsport op in de Alkmaar ZEturf Arena. Het hoogtepunt van de meeting, het Boko Stables Sprintkampioenschap van Nederland, leverde met Barateau een even imponerende als verdiende winnaar op. Het paard uit de training van Hugo Langeweg zegevierde in een kilometertijd van 1.15,7!

De meeting begon met de Thiele Vis – prijs, een claimkoers met vijf paarden. Direct na de start verspeelde Djoko’s Way zijn kansen door een gallopade terwijl Flavius Boko resoluut de leiding nam. Daar bleef de ruin van Virgill Boko tot aan de laatste bocht. Toen ging het spel op de wagen en ontstond een prachtig slotduel tussen Macho Byd en Flavius Boko waarbij Macho Byd uiteindelijk aan het langste eind trok. Flavius Boko finishte als tweede voor Jack Baldwin, Colt Turgot en Djoko’s Way die na z’n fout toch weer aansluiting had gevonden. Er werden geen paarden geclaimd!

Het tweede onderdeel van de meeting werd geadopteerd door de Hypotheekshop Alkmaar Centrum en bracht 9 amateurs en amatrices aan de start. Willem Brouwer kende met Fip Junior een snelle start maar het was Andre Wallenburg met Ipson Boko die de leiding nam. Velten Valerie sprong en nam daarin Fullrich v Assum en Jannie van Tim mee waardoor deze paarden hun kansen op een zege tot nul gereduceerd zagen. Daar had Eye Catcher C geen boodschap aan want na een ronde nam de ruin van Yanick Mollema de leiding om deze vervolgens niet meer af te staan. Eye Catcher C finishte in 1.19,1 voor Kaboom en Fip Junior.

In het derde nummer ging de winst naar Smulderke. Pikeur Jaap van Rijn stuurde zijn pupil al snel naar het front en controleerde van daaruit de koers. Het paard van Leendert Gerrits zette zo z’n 2e start om in opnieuw een zege. Caroline Aalbers stuur SJ’s Bajaro voor eigenaresse Heidi Appel naar een mooie tweede plaats voor Lois Lane en Lovelylunalevi.

De vierde koers, de Chaletbouw Vosselman Dordrecht – prijs, leverde in de vorm van Handsome Guy een verrassende winnaar op. In een schitterende finish met drie paarden op één lijn stuurde Mats Wester het paard van Hannie van der Leeden naar de winst aan een cote van 30 tegen 1. Jim Veldman moest met zijn Hollywood Star genoegen nemen met plaats twee voor Kenickie Kite. Dit trio leverde uiteindelijk een prachtige uitbetaling van liefst 5.479 euro op.

In koers 5 haalde Jim Veldman direct revanche. De jonge leerling pikeur ging op pad met Kissmequick uit de training van Jacky Mollema en dit leverde een sterke zege op voor het paard van eigenaar Piet Siderius. Het trio werd gecompleteerd door Jonne Cavallo (Krista Timmer) en Face It (John Dekker).

De winst in de Hendriks Trucks bv – prijs, koers 6, ging naar Kiss of Fire met John Dekker in de sulky. Het paard van fokker/eigenaar/trainer John van Nierop zegevierde in een snelle 1.18,4. Van Nierop had sowieso een top dag want ook zijn Kolonel Parker zegevierde later op de middag. Ivar Charisma zag zijn mooie zegereeks onderbroken maar zijn tweede plaats verdiende in dit veld zeker waardering. Joep Swagerman finishte als derde en liep daarmee opnieuw in het geld op de Alkmaar ZEturf Arena.

Lotte Lobell geldt als een groot talent maar kon deze belofte nog niet echt inlossen. In koers 7, de Gerrits Recycling Group BV – prijs, was de merrie echter te sterk voor de concurrentie. Jaap van Rijn hield zijn pupil slim uit de drukte aan het front en bracht de merrie rustig in positie. In de laatste bocht sloeg van Rijn toe om met een droge sprint z’n directe concurrent Haiti de Bertrange op de knieën te krijgen. Koraal D finishte als derde.

Het Boko Stables Sprintkampioenschap van Nederland trok een prachtig deelnemersveld naar de Alkmaar ZEturf Arena waarbij Barateau (baanrecordhouder op Victoria Park Wolvega) en Duke of Carless duidelijk als favoriet van start gingen. De koers kende een valse start doordat Banker Transs R geen benen wilde pakken! Bij de tweede poging ging het veld wel goed van start waarbij Barateau met een vliegende start de leiding leek te nemen. Wouter de Reus en Goah d’Isere waren echter nog sneller weg en namen derhalve de leiding. Na een kleine ronde zocht Barateau de aanval en nam de leidende positie over. Van daaruit domineerde de Love You-zoon van de Firma Piet Schuyt de koers om deze met overmacht te winnen. De dappere Calamintha van eigenaar Leo Haak finishte sterk als tweede, een prestatie van formaat in dit veld. Good Old Banker Transs R eiste het derde geld voor zich op.

Het slotnummer, de Tim’s Paleis – prijs, werd een prooi voor Kolonel Parker. De talentvolle Bird Parker-zoon toonde zich heer en meester in het nummer over 2.060 meter. Al direct vanaf de start liet Kolonel Parker er geen misverstand over bestaan wie in dit veld de sterkste was. De ruin schotelde z’n tegenstanders een strak tempo voor waardoor de tegenstanders niet in staat bleken om ook maar iets van een tegenaanval in te zetten. Kolonel Parker finishte als winnaar in een mooie 1.19,6 en pakte daarmee de derde zege uit z’n loopbaan. Zoals eerder gemeld betekende de winst van Kolonel Parker de tweede winst van de dag voor eigenaar/fokker John van Nierop terwijl Jaap van Rijn voor de vierde keer terug mocht voor een interview met speaker Ferry Hollander. Daarmee deed van Rijn goede zaken in de strijd om het landskampioenschap bij de pikeurs!

Ondanks het ontbreken van publiek kijkt de Seda met veel plezier terug op deze Boko Stables Dag en ook John Bootsman genoot van een middag drafsport in Alkmaar. Na afloop gaf Bootsman aan dat deze dag in 2022 zeker een vervolg gaat krijgen!