logo - kopie

Nieuwsberichten

Regio Banen Circuit 2022

Het Regio Banen Circuit (RBC) start met zeventien koersdagen in 2022!

Naast de wekelijkse topkoersen op het Victoria Park in Wolvega, de vliegende start van de Trotting Classics Tour en de ambitieuze herontwikkelingsplannen van Duindigt, is er een behoefte om voor de paarden onder de topklasse meer perspectief te bieden.

Na een aantal moeilijke coronajaren en het wegvallen van de drafbaan Groningen, willen we iedereen in onze sport duidelijkheid geven voor 2022. We organiseren zeventien meetings waarvan negen op het gras en acht in Alkmaar. Daarnaast zullen er voor alle deelnemers aan het RB-circuit meerdere lucratieve XXL-koersen en Regio Challenges op het Victoria Park in  Wolvega worden gehouden.

Het is ons doel eigenaren, trainers en rijders perspectief te bieden om weer succesvol te kunnen starten met hun paarden op de grasbanen en in Alkmaar. Alle betrokken baanbesturen storten zich met veel enthousiasme op dit nieuwe avontuur in onze sport. Eenrum, Aduard en Hilversum staan weer op de kalender. Joure en Alkmaar gaan een extra koersdag organiseren en die bereidheid is er ook in Emmeloord.

Wij hopen en verwachten dat we met dit plan de lokroep om over de grens te starten te laten verstommen. In plaats van hogere reiskosten, kosten voor exportcertificaten en buitenlandse heffingen op het prijzengeld, zijn er nu genoeg mogelijkheden om in eigen land te koersen.

We hebben de ambitie om alle belangstellenden elke koersdag in dit circuit te laten starten. In de bijlage van dit schrijven vindt u alle relevante informatie voor wat betreft de inhoud van het breedtesportplan waarmee op 1 januari 2022 wordt gestart.

Regio Banen Circuit in 2022 samenvattend:

 • Negen koersdagen in Aduard, Eenrum, Emmeloord, Hilversum en Joure voor de grasspecialisten
 • Acht koersdagen in Alkmaar voor de bochtenlopers
 • Goed afgestemde koerskalender tussen de zes RBC-banen
 • De uitschrijvingen zullen het mogelijk maken om met elk paard, ongeacht de winsom in te schrijven
 • Elke koersdag een amateurkoers
 • Elke koersdag een koers voor Franse paarden
 • Elke koersdag een koers voor maidens
 • Regelmatig claim- en montékoersen
 • Elke baan een stayerskampioen, die een band mag opschuiven in de 4,5 kilometer van Alkmaar
 • Tien keer starten op de RBC-banen levert € 1.000 loyaliteitsbonus op
 • Regio Challenge en XXL finales op het Victoria Park in Wolvega
 • Een tiental klassementen met prijzen voor de winnaars
 • Prima samenwerking met ZEturf, waardoor live wedden vanuit Frankrijk mogelijk is

Wat is nu precies het RB-circuit?

Een circuit van zeventien goed op elkaar afgestemde koersdagen op zes verschillende banen. De afstemming heeft niet alleen betrekking op de koerskalender voor 2022, waardoor veel starten in dit circuit mogelijk is. Maar ook in de consequente uitschrijving van de koersen waardoor de zekerheid ontstaat dat je met je paard ook daadwerkelijk kunt starten.

Waarom is het RB-circuit zo interessant?

Het RB-circuit geeft de mogelijkheid om zeventien keer per jaar met je paard deel te nemen aan een koers op de ‘kleinere’ banen. De periodes tussen de koersdagen zijn zorgvuldig gekozen om het voor elk paard mogelijk te maken om daadwerkelijk zeventien keer te koersen in dit circuit in 2022.

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan starten?

 • Iedere meeting wordt een koers uitgeschreven voor maidens, waardoor zeventien paarden voor het eerst winnen in hun carrière. Een hoogtepunt voor iedere eigenaar en trainer.
 • Maar ook de doorgewinterde koerspaarden komen aan hun trekken. Er zal op alle koersdagen een free-for-all koers worden uitgeschreven.
 • En natuurlijk gelden de startmogelijkheden ook voor alle andere paarden tussen de maidens en de free-for-all paarden in.
 • Verder zal er voor iedere meeting een koers worden uitgeschreven voor amateurrijders.
 • Elke meeting zal er een koers worden uitgeschreven voor Franse paarden. We mikken daarbij via de uitschrijvingen vooral op Franse paarden die het niveau van de Franse koersen in Wolvega (nog) niet aankunnen. Met het creëren van een divisie onder de topklasse in Wolvega verwachten we in een behoefte te voorzien.
 • Ook aan de paarden van de lange adem is gedacht. Iedere baan zal een stayerskampioen huldigen en die kampioen mag een band naar voren in de 4,5 km van Alkmaar, tenzij het paard al recht heeft om te starten in het eerste band.
 • Tevens zullen er regelmatig claim- en montékoersen worden uitgeschreven.

Er komt een loyaliteitsbonus, wat is dat?

Vaak starten loont! Wanneer een paard in 2022 minimaal tien keer aan de start verschijnt in dit circuit dan ontvangt de eigenaar een loyaliteitsbonus van minimaal € 750 en de trainer minimaal € 250. De bonus zal worden uitgereikt tijdens het RBC-gala tijdens de eerste RBC-koersdag in 2023. De exacte spelregels communiceren we nog.

Regio Challenges en XXL-koersen, is dat aantrekkelijk?

Zeker, deze koersen zijn een groot succes en leveren Victoria Park grote velden op waarop goede wedomzetten worden gehaald. Deze koersen zijn ontstaan dankzij de goede samenwerking die er nu als is met Wolvega en gaan dus ook in 2022 plaatsvinden. Over de exacte data wordt iedereen nog nader geïnformeerd.

Welke klassementen zijn er?

Gedurende het koersjaar wordt er gestreden om meerdere kampioenschappen en titels. De beste paarden, rijders, trainers en eigenaren zullen in diverse klassen worden gehuldigd tijdens een gala tijdens de eerste RBC koersdag in 2023.

Wat houdt die samenwerking met ZEturf in?

ZEturf is onder andere betrokken geweest bij het samenstellen van de kalender. Hierbij wordt op het gras zoveel als mogelijk op woensdagmiddag en -avond gekoerst om zodoende de enorme Franse wedmarkt maximaal en herkenbaar te bedienen. Ook zijn er plannen om de Franse wedder beter dan nu te informeren over winstkansen van de paarden.

De term breedtesportplan valt regelmatig, is dat hetzelfde als het RB-circuit?

Dit RB-circuit is een onderdeel van het breedtesportplan. We zijn ook druk doende om het paardenbezit in Nederland te stimuleren, o.a. door de koop- en claimreis van 12 t/m 14 december naar Frankrijk.

We verwachten met dit circuit een basis te leggen om onze sport aantrekkelijker te maken, niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor sponsoren, toeschouwers en wedders. Gezamenlijk met andere betrokkenen in onze sport zijn we druk doende om plannen te ontwikkelen om deze doelgroepen meer dan nu te interesseren voor de drafsport.