logo - kopie

Nieuwsberichten

Alkmaarse Drafbaan klaar voor het tweede deel van het seizoen!

Nog een paar dagen en dan gaan de dravers weer koersen in de Alkmaar ZEturf Arena. Tijd voor een terugblik op de eerste helft van het seizoen en een blik vooruit op de komende koersdagen.

Spiraal naar boven

Het jaar 2022 was het eerste ‘echte’ koersjaar voor de SEDA. Doorgestart in 2019 met twee koersdagen werd de organisatie in 2020 en 2021 ernstig belemmerd door het corona virus. 2022 werd echter een groot succes met acht mooie koersdagen, veel nieuwe bezoekers, stijgende wedomzetten en veel positiviteit rondom de koersdagen. Maar de SEDA is ambitieus en zo werd er voor 2023 ingezet op een extra koersdag.

De eerste vijf koersdagen van dit jaar gaan de boeken in als zeer succesvol. Traditiegetrouw waren de meetings op tweede paas- en twee pinksterdag de dagen met de meeste bezoekers. Nieuw dit jaar was de extra koersdag op een maandagavond in juni wat in het teken stond van de Alkmaarse horeca. Ondersteund door het mooie weer werd dit een geweldige avond die qua bezoekers en omzet maar nauwelijks onderdeed voor de paas- en pinkstermeeting. Een nieuwe traditie is geboren.

Wedomzet:
de gemiddelde wedomzet per koers steeg dit jaar van 5.341 euro in 2022 naar 6.219 euro in 2023. Een stijging van 16 procent. Vergeleken met 2018, het laatste jaar ‘voor’ de SEDA zelfs een stijging van 77 procent.

Betalende bezoekers en horecaomzet:
Het aantal betalende bezoekers nam toe met ruim 12 procent en de horecaomzet met bijna 14 procent.

Bovengenoemde cijfers zijn een gevolg van een nieuw soort beleving op de koersdagen in Alkmaar. Bezoekers verheugen zich steeds meer op een volgende koersdag. Plezier, topsport en entertainment zijn gegarandeerd, en er heerst een gevoel van ‘hier wil ik bij zijn’. Een mooi voorbeeld is het live-muziek event na afloop van de koersdagen. Iedere koersdag is er live-muziek, en steeds door wisselende artiesten. Na afloop van de kerstmeeting 2019 stond er slechts één dansende bezoeker op de dansvloer. Ondertussen staat er na elke meeting een kolkende menigte op de dansvloer. Het restaurant op de eerste verdieping is dit jaar tijdens alle vijf koersdagen stijf uitverkocht geweest. Op tijd reserveren om een tafel te bemachtigen voor de komende meetings is dus het credo. Dat reserveren is sinds dit jaar veel makkelijker geworden. Via de website drafbaanalkmaar.nl kun je tickets online kopen. Zowel voor het restaurant, De Loge, de Sunday Specials of gewoon een entree ticket.

Nieuwe geluidsinstallatie

Ook in 2023 investeert de SEDA verder in verbeteringen om aan de wensen van alle stakeholders te voldoen. Zo werden er onlangs vier nieuwe buitentafels en banken geïnstalleerd direct aan de baan. Naast de drie nieuwe parasols op het VIP-terras zorgt dit voor een extra sfeer direct aan de reling van de baan. De grootste investering die dit jaar gemaakt zal worden is echter een compleet nieuwe geluidsinstallatie over het hele terrein. Rondom de baan en op het stalterrein worden de bestaande (deels defecte) boxen vervangen. Vóór de tribune, langs de rechte lijn komen er nieuwe boxen die ervoor zorgen dat de bezoekers die buiten de koers bekijken nu ook het koersverslag goed kunnen horen. In alle binnenruimtes worden de oude boxen vervangen door nieuwe, state-of-the-art geluidsdragers. Van Brienen Audiovsiueel uit Ijmuiden is de partner van de SEDA die dit in de loop van augustus gaat installeren. Zij zijn wereldwijd gespecialiseerd op geluid in stadions.

Koersprogramma: Event of the Year als hoogtepunt

Alkmaar koerst dit najaar op de volgende vier zondagen; 3 September, 15 Oktober, 19 November en 10 December

Begin September komen de beste stayers naar Alkmaar voor het Newport Stayerskampioenschap van Nederland. 19 November is het TopKip-dag en 10 december zijn de Containerbox.nl Winterraces. Zondag 15 oktober gaat DE dag van het jaar worden op de Alkmaarse drafbaan. Onder het motto ‘Event of the Year’ met als hoogtepunt de 4,5 km van Alkmaar, verwacht de SEDA ook dit jaar weer een volle bak met internationale allure. Naast de ZEbet 4,5 km van Alkmaar (ook dit jaar weer een dotering van 10.000 euro) zullen er vier andere hoofdnummers op het programma staan.

Het Open NK Monté wordt dit jaar opgewaardeerd van 2.750 euro naar 3.300 euro en zal de beste Monté rijd(st)ers uit binnen- en buitenland naar Alkmaar lokken. De Grote Prijs Stad Alkmaar zal hopelijk weer een prachtig duel worden tussen de beste Nederlandse amateurrijders en de Franse collega’s! Nieuw dit jaar zijn twee unieke hoofdnummers: voor het eerst zal het TCT-circuit met een hoog gedoteerde koers neerstrijken in Alkmaar. De 4-jarige paarden die nog staan ingeschreven in het TCT-circuit zullen gaan strijden om een fantastische prijzenpot van 20.000 euro in een koers over de stayersafstand van 2700 meter.

Het kortebaanseizoen sluit dit jaar af op 9 oktober. De SEDA nodigt de acht beste  kortebaners van het seizoen 2023 uit voor een prachtig slotstuk van het seizoen: in de Grand Finale Kortebaan Kampioenen gaan zij dit keer niet in een één op één duel uitmaken wie de beste is. Maar met acht paarden achter de startauto over de afstand van 1720 meter (startnummer door loting) gaan zij bepalen wie Alkmaars kortebaankampioen gaat worden!

De mini pikeurs gaan op deze dag genieten van hun koersen met de pony’s voor volle tribunes, en net als vorig jaar zullen de professionals ook een race met de mini dravers rijden. Alkmaars favoriete zanger Joost de Vries zal het evenement af gaan sluiten met een fantastisch live-optreden.

Eerste blik op 2024

Het seizoen is nog lang niet afgelopen, maar de SEDA kijkt al met een schuin oog naar het volgende seizoen. Hoe mooi zou het zijn als er dan zelfs tien koersdagen gehouden kunnen worden. Echter de SEDA is realistisch. Koersdagen kosten geld en elke koersdag begint in de basis met een minus van 10.000 euro. Betalende bezoekers en Sponsors zijn de slagaders voor de continuïteit. De ‘sport in het algemeen’ kan de sport in Alkmaar een toekomst geven. De SEDA werkt met een sluitende begroting zonder winstoogmerk. Eventuele surplussen worden herinvesteerd in de sport. Wij doen dan ook een beroep op eenieder om de baan in Alkmaar te ondersteunen. Dit kan al door lid te worden van de Club van 100, een koers te sponsoren of een reclamebord te reserveren!

De SEDA verheugt zich op een geweldig tweede deel van het seizoen en hoopt u allen te ontmoeten op zondag 3 September aanstaande!

Click hier voor de racecards van zondag 3 september!