logo - kopie

Nieuwsberichten

SEDA neemt ‘de Baan” over

Op woensdag 9 maart zijn de handtekeningen gezet, waarmee de bestuursleden van de SEDA de drafbaan in Alkmaar overgenomen hebben van PSV Vooruit. De SEDA, die de afgelopen jaren de koersen al zowel operationeel als financieel organiseerden, huurden tot voor kort de drafbaan van de PSV Vooruit.

De bestuursleden Kees de Groot, Robin Goudsblom en Harm van der Jagt hebben samen met SEDAadviseur Peter Delis, formeel de rechten en plichten behorende bij de erfpacht van de drafbaan overgenomen. Hiermee komt de exploitatie van de drafbaan weer in handen van de partij die ook daadwerkelijk de koersen organiseert. Met deze overname is een belangrijke stap gezet in het garanderen van paardenkoersen in de Alkmaar ZEturf Arena, voor zowel de korte als de lange termijn.

De exploitatie van het drafbaancomplex omvat meer dan het organiseren van acht koersen per jaar. Zo zijn er meerdere huurders welke het complex gebruiken voor hun dagelijkse activiteiten en bedrijfsvoering. Onder andere Tim’s Paleis, beroepstrainer Ronny Kooyman en recent de nieuwe horeca & catering partner Food for the Mood maken permanent gebruik van de faciliteiten op de drafbaan.

Daarnaast wordt een deel van het stalterrein verhuurd aan de Noordwest Ziekenhuisgroep als parkeerterrein voor ziekenhuispersoneel en is hier een hondenschool en een COVID-teststraat gevestigd. De inkomsten uit deze huurstromen zorgen grotendeels al voor de financiering van de exploitatie- en onderhoudskosten van het monumentale gebouw en de aanpalende gronden.

De ambities en de mogelijkheden om de drafsport nog verder te ondersteunen met inkomsten uit de exploitatie van het complex zijn volop aanwezig. Met het oog hierop is de locatie omgedoopt tot draf- en evenementencentrum ‘De Baan Alkmaar BV’. Voorzitter Kees de Groot: ‘Natuurlijk willen we graag weer terug naar een situatie waarin twintig keer of vaker wordt gekoerst per jaar. Voorlopig laat het paardenbestand en de algehele financiële situatie van de drafsport in Nederland dat echter niet toe. Maar dromen van een mooie toekomst voor onze edele sport doen we zeker. Dagelijks werken we er hard met elkaar aan om deze dromen werkelijkheid te maken.

Het is onze uitdaging om met De Baan een organisatie neer te zetten die evenementen, feesten en partijen gaat organiseren om hiermee de exploitatie van de drafbaan op korte termijn break-even te krijgen. Voor de lange termijn hopen we dat de verdere exploitatie van de drafbaan kan bijdragen aan de geambieerde groei van de drafsport in Nederland’.

Het bestuur wil de voormalige bestuursleden van de drafbaan danken voor het uitgesproken vertrouwen en de jarenlange exploitatie en organisatie van de koersen. De PSV Vooruit heeft samen met en middels de ondersteuning van de PSH een fantastisch complex neergezet. Het monumentale vastgoed is in goede staat onderhouden en overdragen. De huidige bestuursleden zullen er met zorg op passen en realiseren zich dat het aan hen is dit historisch erfgoed en de drafsport in Alkmaar weer door te geven aan een nieuwe generatie.